Gratis verzending vanaf €50,-
Groot 2e hands kitesurfmateriaal
Professioneel team
De beste service & kwaliteit

Hoe kies je de juiste kitesurf trapeze in 5 stappen?

 • Geplaatst op
 • Door Core n More
 • 0
Hoe kies je de juiste kitesurf trapeze in 5 stappen?

De trapeze is één van de belangrijkste onderdelen van je kitesurf set. Het is hèt punt dat jouw lichaam direct aan de kite verbindt. Wanneer de trapeze niet goed bij je lichaam past, mis je het comfort tijdens het kitesurfen. Daarom geven wij hieronder een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kitesurf trapeze.

De trapeze is één van de belangrijkste onderdelen van je kitesurf set. Het is hèt punt dat jouw lichaam direct aan de kite verbindt, dus zeker geen product waar je weinig aandacht aan wilt besteden. Wanneer de trapeze niet goed bij je lichaam past, mis je het comfort tijdens het kitesurfen en kun jij minder lang op het water staan. Daarom geven wij hieronder een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste kitesurf trapeze.

 

1. Heb ik een heuptrapeze of zittrapeze nodig?

Er zijn voor het kitesurfen twee soorten trapezes, namelijk een heuptrapeze of zittrapeze. De heuptrapeze draag je om je middel en de zittrapeze heeft een zitvlak. Een zittrapeze biedt meer ondersteuning voor de onderrug, waar de heuptrapeze meer bewegingsvrijheid geeft. 

Heuptrapeze (waist)

Een heuptrapeze draag je op je middel net boven je heupen. De voordelen van een heuptrapeze zijn de bewegingsvrijheid en het lichte gewicht. Het nadeel is dat de heuptrapeze omhoog kan schuiven wanneer je kite nog veel op 12 uur staat, of de trapeze die je hebt niet goed bij je lichaam past. Zorg er daarom voor dat een heuptrapeze altijd naadloos op je lichaam aansluit en je die zo nodig nog strakker aan kunt trekken. In de regel is dit ongeveer 5 tot 10cm. 

 • Meer bewegingsvrijheid
 • Geen zitvlak of riempjes tussen je benen
 • Meer keuze in designs
 • Intermediate tot gevorderd

Zittrapeze

Een zittrapeze draag je zoals de naam het al zegt, om in te zitten. Een zittrapeze is een soort zitje waar je in kunt stappen. Er zitten straps om je benen en om je middel zet je de haak vast. De voordelen van een zittrapeze zijn dat deze niet om hoog kruipt en meer ondersteuning voor de onderrug biedt. Voor de beginnende kitersurfer wordt dit als prettig ervaren.

In eerste instantie raden wij beginners een zittrapeze aan, omdat je kite dan nog veel op 12 uur staat. Hierdoor kan een heuptrapeze omhoog gaan kruipen. De bandjes van een zittrapeze zorgen ervoor dat je kitesurftrapeze lekker om je middel blijft zitten in plaats van op je ribben of onder je oksels. Als je eenmaal op het niveau bent dat je gemakkelijk heen en weer kunt varen is een heuptrapeze de volgende stap. Hierdoor krijgen je benen en heupen ruimte om vrijer te bewegen voor mogelijke tricks. 

 • Gemakkelijk voor beginners
 • Kruipt niet omhoog
 • Lager zwaartepunt van je lichaam
 • Betere ondersteuning voor de onderrug

2. Harshell of Softshell Trapeze?

Harshell trapezes

Binnen heuptrapezes is er de keuze tussen Hardshell en Softshell trapezes. Hardshell trapezes hebben een hardere schild dan de standaard heuptrapezes, aangepast op het algemene lichaam van de man of vrouw. Het verschilt weer per trapeze of deze van kunststof of carbon gemaakt is. Hardshell trapezes bieden hierdoor meer backsupport dan een softshell trapeze en zitten muurvast om je middel. Freestyle of big-air kitesurfers kiezen vaak voor een harshell trapeze, omdat deze het zogenaamde locked-in gevoel geeft. Je wilt namelijk niet dat je trapeze bij deze extreme tricks kan verplaatsen. De bekendste hardshell trapezes zijn die van de merken Ride Engine & Mystic.

Softshell trapezes

Softshell trapezes hebben niet het zogeheten ‘schild’ in de rug die hardshell trapezes wel hebben. Een softshell trapeze kan gemakkelijker naar links en rechts over je taille bewegen, want zonder een harde schild biedt een kitesurf trapeze meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid. Een softshell trapeze biedt minder het locked-in gevoel en is gemakkelijker te produceren, wat resulteert in een voordeligere prijs. Dit komt omdat er minder materiaal nodig is bij het ontwikkelen van de trapeze. 

Begin je net met kitesurfen en spring je nog geen hoogte records, dan is een softshell trapeze een goede heuptrapeze om mee te beginnen. 

3. Hoe hoort een trapeze te zitten?

Het belangrijkste bij de aanschaf van een kitesurf trapeze is de pasvorm en de maat van de trapeze. Kies een trapeze die naadloos op de vormen van je lichaam aansluit en lekker zit. Het is bij het kopen van een kite trapeze van belang dat je goed in de trapeze gaat hangen en let op eventuele drukpunten in bijvoorbeeld je ribben of rug. Jij wilt namelijk dat de druk van de trapeze gelijkmatig over je lichaam is verdeeld, zodat je straks uren kunt kitesurfen

Bij Core n More kun je in onze proef bar hangen om te kijken hoe de trapeze voelt wanneer je aan de kite zou hangen. Wij zullen je ook vaak omhoog trekken of naar de zijkant, om te kijken of de kitesurf trapeze goed op zijn plek blijft zitten. 

Let bij het passen van een kite trapeze op:

 • Sluit de trapeze goed aan op mijn lichaam?
 • Als ik erin ga hangen, voel ik dan oncomfortabele drukpunten?
 • Kan ik de kite trapeze gemakkelijk aantrekken? 
 • Heb ik genoeg ruimte over om op het water nog een keer aan te kunnen snoeren?
 • Beschikt de trapeze over een knife-pocket of knife? Dit is een scherp mesje om in een situatie van nood je kitelijnen door te kunnen snijden.

4. Welke verschillende haken zijn er? (Spreader Bars)

Een kite harnas heeft altijd een bevestigingspunt aan de voorkant waar jij de chickenloop kunt bevestigen. Dit bevestigingspunt zit stevig vast aan de spreader bar. De spreader bar maak jij dan weer vast aan je trapeze. Veel fabrikanten verkopen de trapeze en spreader bar tegenwoordlog los, omdat er verschillende bevestigingspunten zijn. 

Vaste haak

De meeste trapeze merken maken gebruik van een vaste haak, omdat dit de gemakkelijkste manier is om je kite te bevestigen. De haak zit stevig vast gelast aan de spreader bar en buigt naar beneden af. Hierdoor kun jij de chickenloop gemakkelijk aan je haak bevestigen. 

 

Bij een harshell trapeze koop je de haak vaak apart van de trapeze. Zo kun je zelf kiezen welke haak jij wilt gebruiken. Bij een softshell trapeze zit de haak vaak al aan de trapeze vast en hoef je deze niet los te bestellen.

Slider Bar (rope)

Tegenwoordig wordt vooral bij het foilen en wave riden steeds vaker gebruik gemaakt van de slider bar of rope. Hierbij heb je geen haak aan de voorkant zitten, maar een touw waarover de chickenloop heen en weer kan glijden. Je chickenloop glijdt over het koord van links naar rechts. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid bij het varen naar toe-side en blijft je trapeze beter op zijn plek zitten. Ben je beginnende kitesurfer, raden wij aan eerst met een vaste haak te beginnen. 

5. Ik ben een vrouw, heb ik persé een vrouwen trapeze nodig?

In principe zijn alle kitesurf trapezes unisex. Voor vrouwen zijn er wel specifieke dames kitesurf trapezes ontwikkeld die extra zijn aangepast op het vrouwelijk lichaam. De trapeze sluit daardoor beter aan op de taille, heupen en rug van het vrouwelijk lichaam. Mannen zijn vaak toch breder in de rug en de taille loopt meer recht dan die van de vrouw. De maat van een vrouwentrapeze verschilt ook in met die voor mannen, maat M voor mannen is bij vrouwen ongeveer een Maat S.

Voor extra comfort kun je als vrouw dus voor een vrouwen trapeze kiezen. Zie je als vrouw een trapeze die niet speciaal voor vrouwen gemaakt is, maar wel goed bij je lichaam aansluit en een te gek design heeft? Geen probleem, deze kun je gewoon gebruiken! Zolang de trapeze maar goed zit. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog meer vragen over de pasvorm van jouw trapeze? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Gratis verzending vanaf €50,-
Groot 2e hands kitesurfmateriaal
Professioneel team
De beste service & kwaliteit